Συμβουλές

Να φάω λίγη σοκολάτα;

Συντάκτης : Κυριακή Απέργη

Η αγαπημένη σοκολάτα των μικρών και των μεγάλων παιδιών αποτελεί «πονοκέφαλο» για πολλούς γονείς. Να δώσω στο παιδί μου σοκολάτα ή όχι;

Το κακάο καθώς και η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο σε ποσοστό 65% και άνω,  μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την «κακή» LDL χοληστερόλη και διατηρώντας τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Η σοκολάτα περιέχει επίσης φλαβονοειδή, που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτά τα οφέλη επηρεάζουν τόσο τα παιδιά, όσο τους ενήλικες, αν και οι περισσότερες μελέτες διενεργούνται σε ενήλικες.

Οι αρχαίοι Μάγια και Αζτέκοι χρησιμοποίησαν κακάο για πολλούς ιατρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Πρόσφατες μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη και των δύο αυτών συνθηκών.

Όσον αφορά την καφεΐνη, μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 30γρ. περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με ένα ποτήρι αναψυκτικού τύπου cola ή περίπου 30 mg. Η καφεΐνη είναι μια ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, πονοκεφάλους, νευρικότητα, στομαχικές διαταραχές και άλλα συμπτώματα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), όρισε πως η κατανάλωση καφεΐνης σε παιδιά και εφήβους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως το όριο για ένα παιδί που ζυγίζει 30 κιλά είναι τα 90mg καφεΐνης.

Είναι αλήθεια ότι τα ευεργετικά συστατικά της σοκολάτας οφείλονται κυρίως στο κακάο, αλλά οι σοκολάτες του εμπορίου, ειδικά όσες διαφημίζονται για παιδιά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων και μικρή ποσότητα κακάο.

Για τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, αλλά και θερμίδων η προσθήκη μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας πχ μέσα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με φρούτα, γιαούρτι κτλ αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική λύση και μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας να δοκιμάσει τρόφιμα που ίσως δεν θέλει να φάει, ενώ επίσης καλύπτει την πιο πικρή γεύση της μαύρης σοκολάτας.

Τα δημητριακά Superbreakfast Dark Choco είναι ένα ελληνικό προϊόν με 55% νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης, ταχίνι και 1,5% κακάο, που μπορούν να καταναλωθούν από μικρούς και μεγάλους με ποικίλους τρόπους, δίνοντας γεύση σοκολάτας στο γάλα, στο γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες και smoothie.