Συμβουλές

Νηστίσιμη και Θρεπτική Πρόταση

Συντάκτης : Κυριακή Απέργη

Σύμφωνα με τους κανόνες της Χριστιανικής νηστείας, η διατροφή απολύει κάποια είδη ζωικών τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι και το αυγό, επιτρέπει την κατανάλωση θαλασσινών, όπως μαλάκια και οστρακοειδή, ενώ το λάδι και ο οίνος επιτρέπονται συγκεκριμένες μέρες.

Μια νηστίσιμη διατροφή σωστά σχεδιασμένη μπορεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, πολύ συχνά λόγω έλλειψης χρόνου λίγο πριν τις εορτές, κάνουμε «κακές», επιλέγοντας περιορισμένη ποικιλία τροφών συχνά πλούσιες σε απλά σάκχαρα, λιπαρά και χαμηλές σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μας πεινάνε και μας παρασύρουν να φάμε περισσότερο. Όποιος ακολουθήσει την νηστεία ακόμα και για λίγες μέρες μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι πολύ εύκολο να πάρει βάρος.

Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει να βάλουμε 3 στόχους για κάθε γεύμα- σνακ:

  • 1ο να περιέχει φυτική πρωτεΐνη,
  • 2ο να περιέχει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • 3ο να περιέχει μικρή ποσότητα από «καλά» λιπαρά

Το Super breakfast Cocoa Tahini καλύπτει και τους τρείς αυτούς άξονες. Περιέχει κατά 55% βρώμη και μας χαρίζει 3,4 γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα, που προσφέρουν κορεσμό και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Χάρη στο ταχίνι μας προσφέρει φαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, ασβέστιο, βιταμίνη Ε (γ-τοκοφερόλη) απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων της λυσίνης, τρυπτοφάνης και μεθειονίνης και καλά λιπαρά, όπως το λινελαϊκό οξύ, ελαϊκό οξύ. Τέλος, το κακάο εκτός από γεύση μας προσφέρει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το στρες.

Μαζί με 1 ποτήρι φυτικό γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και ένα φρέσκο ή λίγα ξερά φρούτα φτιάχνει ένα χορταστικό, γρήγορο και πλήρες γεύμα για ένα απαιτητικό πρωινό ή ακόμα και για ελαφρύ μεσημεριανό ή δείπνο, αλλά μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα και ως σνακ μαζί με φρέσκα ή ξερά φρούτα ή σε smoothie bowl, προσφέροντας κορεσμό και καλύπτοντας την ανάγκη για γλυκό με τον καλύτερο τρόπο.

Πηγή: Κυριακή Απέργη