Συμβουλές

Πόσο μας ωφελούν τελικά τα αντιοξειδωτικά ;

Συντάκτης : Κυριακή Απέργη

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «αντιοξειδωτικά συστατικά» έχει μπει στην ζωή μας, οι περισσότεροι συνειρμικά τον συνδέουμε δικαίως με τις κύριες πηγές τους, δηλαδή με τα φρούτα και τα λαχανικά. Τι όμως είναι τα αντιοξειδωτικά;

Η φυσιολογική λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να εμποδίσουν την καταστροφή των κυττάρων και των δομών τους, που συμβαίνει όταν αυτά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στον οργανισμό μας ενδογενώς μέσω του μεταβολισμού, αλλά προέρχονται και από το περιβάλλον, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, καρκίνου, πρόωρης γήρανσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και τελικά του οργανισμού.

Τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από την τροφή είναι οι βιταμίνες C, E, A – προβιταμίνη Α και τα φλαβονοειδή. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα πηγές αντιοξειδωτικών, όπως τα μούρα, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό έναντι του οξειδωτικού στρες, προφυλάσσοντας τον από χρόνια νοσήματα, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού.

Τα δημητριακά Super Βreakfast Power Fruits είναι ένα ελληνικό προϊόν πλούσιο σε φυτικές ίνες με τραγανές μπουκιές με 50% βρώμη, cranberries (5%) και goji berries (3%) σε γιαούρτι ή γάλα ή smoothie μαζί με φρέσκα φρούτα μπορεί να ενισχύσει την διατροφή μας σε αντιοξειδωτικά με έξυπνο και γευστικό τρόπο.